Gazonaanleg
Een mooi gazon is vaak het hart van de tuin en daarmee een visitekaartje voor uw huis. Het aanleggen van een gazon vereist zorgvuldigheid, kennis en ervaring. De basis moet goed zijn, daarom helpen wij u graag waar nodig. De grond moet eerst worden losgemaakt voordat een grasmat kan worden aangelegd of het gras kan worden ingezaaid. Daarnaast moet de grond mogelijk aangevuld en eventuele puin en andere obstakels verwijderd worden. Mocht het nodig zijn, dan gaan wij vervolgens met een bodemverbeteraar aan de slag. Wij zorgen altijd voor een goede voedingsbodem, dit vormt de basis voor een gezonde grasmat. Dit zorgt ervoor dat u optimaal kunt genieten van het resultaat.
Frezen
Als eerste verkruimelen we met de grondfrees de al dan niet eerder doodgespoten oude graszode tot een diepte van ongeveer 10 – 12 cm. Hierdoor blijven er na de andere bewerkingen in de ondergrond van het nieuwe gazon geen grote plaggen zode achter. Bovendien kan er dan eenvoudiger een egaal zaaibed gemaakt worden.
Overtopfrezen
Bij het overtopfrezen gaan wij op een werkdiepte van ongeveer 12 cm de oude zode en ondergrond verkruimelen. De machine legt de oude stukjes zode, harde kluiten en stenen onderin. Bovenop komt een laag verkruimelde grond te liggen die vaak al direct geschikt is als zaaibed. De overtopfrees gebruiken wij vaak bij het vernieuwen van gazons die niet geëgaliseerd moeten worden en waarbij de ondergrond al in een goede conditie is.
Woelen
Indien de afwatering van uw gazon matig of slecht is, kan dat veroorzaakt worden door een te dichte ondergrond. De oorzaken hiervan kunnen verschillen. Bij het gazon van een recent gebouwd huis komt dit vaak doordat de met bouwkranen vastgereden grond niet losgemaakt is. Er wordt een laag teeltaarde direct over de vastgereden bodem aangebracht. Dit ziet er dan goed uit, maar als er neerslag valt kan het water maar zeer langzaam wegzakken. Met een woel maken we de ondergrond losser waardoor het water sneller naar de ondergrond kan weglopen.
Spitten
Spitten is een methode die al eeuwen gebruikt wordt voor het klaarmaken van de grond. Door te spitten zorg je ervoor dat grond makkelijker te bewerken is. Je kunt meteen bodemverbeteraar of gedroogde mest door de bodem mengen. Na het spitten kan de tuin vervolgens ook goed geëgaliseerd worden. In tegenstelling tot frezen kunnen we 25 tot 30cm diep spitten.
Egaliseren
Met de kilverbak wordt de basis van het nieuwe gazon gemaakt. De bodem wordt nauwkeurig geëgaliseerd waardoor ongewenste onregelmatigheden voorkomen worden waarin bijvoorbeeld het regenwater langer staan blijft. Natuurlijk kunnen wij voor u het nieuwe gazon in ieder gewenst profiel maken. Bijvoorbeeld glooiend of sterk aflopend naar een zijde van de tuin.
Kopeggen-zaaien
Een bewerking met de rotorkopeg heeft ten opzichte van frezen het voordeel dat de teeltaarde niet te fijn wordt. Hiermee is de kans kleiner dat de teeltaarde “dichtslaat” bij stevige regenbui. Daarnaast is de capaciteit per uur van de rotorkopeg groter.
Landrollen
Indien de bodem na het inzaaien nog erg los is of wanneer er zich toch nog forse kluiten of steentjes bovenop bevinden, kan met een landrol de bodem verder verdicht worden en de bovenliggende kluiten kapotdrukken.